Particulier initiatief houdt Binnenhof open tijdens renovatie

Initiatiefnemers van multimediaal Document voor een Monument, Mizja Haak en Dick Holthuis, kennen elkaar van een meerjarig verbouwingsproject waarbij het voormalig marinefregat Hr.MS. Piet Hein werd omgetoverd tot een van de grootste luxe privéschepen ter wereld, de megajacht YAS. Zij verzorgden de realisatie van een exclusief salontafelboek dat in gelimiteerde oplage werd uitgegeven.

Een nieuwe samenwerking

In december 2015 belt Dick met Mizja. Wat zou hij ervan vinden om samen een uitgave te realiseren over de renovatie van het Binnenhof? Na eerst in lachen te zijn gebarsten, kan Mizja niet anders dan beamen dat het een geweldig idee is. Enkel een uitgave over de renovatie zou alleen interessant zijn voor de overheid, architecten en aannemers. En dat zou zonde zijn, want eigenlijk is iedere Nederlander eigenaar van dit unieke stuk cultureel erfgoed.

Een document voor iedereen

Begin 2016 zijn daarom de zeilen bijgesteld. Er wordt voor een zo breed mogelijke doelgroep een multimediaal platform bedacht met als aanleiding de renovatie van het centrum van onze democratie en als rode lijn de menselijke kant van de wereld die het Binnenhof is. De redactie stort zich vervolgens op de geschiedenis, het gebruik en de toekomst van het Binnenhof.

In 2017 wordt medewerking verleend om het renovatieproces te documenteren door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties – Rijksvastgoedbedrijf en de gebruikers van het Binnenhof: Raad van State, Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en het ministerie van Algemene Zaken.

Particulier initiatief Document voor een Monument is tot stand gekomen door de inzet van een groep trouwe medewerkers. Wie er allemaal achter het project zitten lees u hier →

“Je bent met zijn allen bezig het Binnenhof weer bij de tijd te krijgen, daar kan je een mooi verhaal van maken. Document voor een Monument had dat al snel door.”

Pieter Dijckmeester, voormalig Projectdirecteur Renovatie Binnenhofcomplex

Geschiedenis belichten

Het Binnenhof is meer dan alleen een mooi monument. Hier vindt jaarlijks de troonrede plaats in de Ridderzaal, zetelen de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en de Raad van State, en maakt de minister-president lange dagen in het Torentje. De geschiedenis van dit oudste parlement ter wereld dat nog in gebruik is, gaat terug tot de middeleeuwen. Vanaf het begin is er voortdurend bijgebouwd, gesloopt en verbouwd. De huidige renovatie voegt daar een nieuw hoofdstuk aan toe.

De menselijke kant

Stichting Document voor een Monument heeft als doel jong en oud een toegankelijke inkijk te geven in de menselijke kant, de dynamiek, het belang en de toekomst van het centrum van onze democratie. Dit doet zij door de renovatie op een positieve manier met het verleden en haar gebruikers te verbinden.

Individuele herinneringen leggen we vast in reeksen vraaggesprekken met uiteenlopende (oud) belanghebbenden – van minister tot bouwvakker, van schoonmaker tot projectdirecteur. Bewoners, gebruikers en andere belanghebbenden uit de geschiedenis wekken we tot leven waardoor er een historische beschrijving ontstaat die anders is dan bestaande historische beschrijvingen over het Binnenhof. Zo ‘schreef’ niemand minder dan Floris van Holland het voorwoord voor het eerste boek over de geschiedenis van het Binnenhof. 

Inkijk

Ons doel is om tijdens de renovatieperiode diverse online en offline media in te zetten om het publiek te informeren over de voortgang van de renovatie en een inkijk te geven in de ontstaansgeschiedenis van het centrum van onze democratie – een inmiddels historisch gebouwencomplex met een actuele dynamiek die ongekend en uniek is in de wereld.


Beeld ↑ Vrede van Nijmegen – De ondertekening van de Vrede tussen Frankrijk en Spanje. Henri Gascard (1635-1701) — Collectie · Museum Het Valkhof.


Abonneer op de nieuwsbriefBinnen op het Binnenhof

Schrijf je in voor onze updates en blijf daarmee op de hoogte van de nieuwste artikelen, interviews, opmerkelijke gebeurtenissen en evenementen in en rondom het Binnenhof.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

close

Oh, hallo daar...
Leuk je te ontmoeten!

Abonneer op de nieuwsbrief – Binnen op het Binnenhof

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk

Het Binnenhof in De Galerij

Vanaf 14 juni tot eind augustus 2022 exposeerde we in De Galerij van het Haags Gemeentearchief in “de…

Inspirerend VR/AR-werkbezoek

Samen met Arjan van der Ent, Sanne Frequin, Erik Heil, Merlijn Hurx, Geert Joris en Richard Roest waren Mizja Haak en Dick Holthuis op werkbezoek bij Alfavision in Brugge en Gent. Daar…