“Een parlement hoort sfeer te hebben, zoals bijvoorbeeld het lagerhuis.”

Het is alsof hij nooit is weggeweest. Voor de foto zit VVD-coryfee Hans Wiegel weer op zijn oude vaste plek in de Eerste Kamer: tweede bankje, middelste rij, rechts van de Voorzitter. In de roemruchte Nacht van Wiegel, van 18 op 19 mei 1999 rond 01.30, roept senator Wiegel vanaf die plek met luide, vaste stem: ‘Tegen!’ Daarmee brengt hij tot chagrijn van het kabinet én zijn eigen partij het wetsvoorstel voor een correctief referendum om zeep. Ruim twintig jaar later is hij nog steeds trots op ‘zijn’ Nacht, een van de bekendste crises in de Haagse politiek.

Auteur | Ferry Mingelen

“Marcus Bakker en ik stonden politiek lijnrecht tegenover elkaar, maar achter het groene gordijn zaten we gezellig samen te roddelen en te roken.”

Wiegel oogt wat breekbaarder na een licht herseninfarct in augustus 2019, maar voor de rest lijkt hij onveranderd: zelfverzekerd, ijdel en met humor vertelt hij over zijn lange warme relatie met politiek Den Haag. De Nacht was zijn laatste politieke optreden. Zijn geest zweeft nog steeds boven het Binnenhof, maar feitelijk kwam hij nooit meer terug. In 2002 was er even sprake van dat hij premier in een kabinet met de LPF van Pim Fortuyn zou kunnen worden. “Pim had me dat gevraagd.” Maar dat ging door de moord op de LPF-leider niet door. “Ik ben de beste premier die Nederland nooit gehad heeft”, zegt Wiegel met zelfspot.


Het volledige artikel wordt gepubliceerd in Hofboek II – Gebruik van het Binnenhof

Dit vind je misschien ook leuk