Souvenirkraam-houder Petra de Bruin stond 56 seizoenen lang op het Binnenhof

Een straffe noordoostenwind, een hittegolf of regen die met bakken op de klinkers klettert. Het maakte niet uit, ze stond er altijd. Op haar vaste plekje onder de galerij bij de Raad van State. Petra de Bruin met haar souvenirkraam. Dertig jaar lang – tot 2016 – was ze een vast gezicht op het Binnenhof. Petra: “We waren onderdeel van de geschiedenis.”

Auteur | Marieke Linn


“Mijn moeder was de langstzittende op het Binnenhof.”

U bent er nog nét niet geboren …

“De partner van mijn tante is de kraam in 1960 begonnen bij het Vredespaleis. Niet veel later is hij bij het Binnenhof gaan staan. Het was maar een klein kraampje, er zat een gat in de bodem zodat het hoog genoeg was om te kunnen staan. We stonden in dat kistje van april tot ongeveer de herfstvakantie. Superkoud was het soms! Na het overlijden van haar partner nam mijn tante zelf – Nelly van Schoten – het over. En in ’62 werd ik geboren. De familie woonde in Den Haag en we gingen regelmatig bij tante Nel op het Binnenhof kijken. Samen met mijn duivenoom de duiven voeren bij de fontein. Ja, ik ben bijna op het Binnenhof opgegroeid. Vanaf 1985 hielp ik Nelly, de verloren uurtjes die ze door gezondheidsproblemen zelf niet kon vullen.” 

En dat beviel goed …

“Ik heb de lagere en middelbare detailhandelschool doorlopen en in een foto-ontwikkelcentrale gewerkt. Maar uiteindelijk hebben we in ‘91 de vergunningen overgezet. Ik had een kraam! Ook mijn moeder stond toen al jaren in de kraam. Voor haar was het een soort uit de hand gelopen hobby. We verkochten stickers, emblemen en stokplaatjes voor op wandelstokken, vingerhoedjes, vlaggetjes en lepeltjes met het Binnenhof of de Ridderzaal erop. En de laatste jaren bijvoorbeeld magneetjes, ansichtkaarten, foto’s van koninklijk huis. Vaak kwamen verzamelaars langs die bijvoorbeeld alles van Maxima wilden of alles van een bepaalde serie. Weet je, geen dag was hetzelfde. Maar echt ervan leven was lastig.”


Het volledige interview wordt gepubliceerd in Hofboek II – Gebruik van het Binnenhof


Abonneer op de nieuwsbriefBinnen op het Binnenhof

Schrijf je in voor onze updates en blijf daarmee op de hoogte van de nieuwste artikelen, interviews, opmerkelijke gebeurtenissen en evenementen in en rondom het Binnenhof.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

close

Oh, hallo daar...
Leuk je te ontmoeten!

Abonneer op de nieuwsbrief – Binnen op het Binnenhof

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk
Stampij op de stapelplaats

Stampij op de stapelplaats

Ooit, toen de Ridderzaal nog bekend stond als de “Groote Zaal”, werd daar handelgedreven. Er was geen betere…
Herinnering aan het Binnenhof

Herinnering aan het Binnenhof

Interview Menno de Bruyne | SGP Fractievoorlichter Zijn, inmiddels tiende, werkkamer op het Binnenhof kijkt uit op de…
Het geweldig aanranden

Het geweldig aanranden

Voor wie mocht denken dat het pas in de tweede helft van de 20ste eeuw voorkwam dat er…
Een val op het Binnenhof

Een val op het Binnenhof

Er waren regeringsleden en zelfs hele kabinetten die ter plekke politiek sneefden. Er waren Kamerleden die praktisch ter…

Rumoer over renovatie

Op 16 oktober 1843 ging bij een hevige brand het grootste gedeelte van het Londense Westminster verloren. Het…

Binnenhof grotendeels op slot

Op 15 maart 2020 ging Nederland in lockdown. Ook op het Binnenhof zorgde dit voor bijzondere situaties. Zo…