Nieuwspoort: de tweede huiskamer voor pers en politiek?

Nieuwspoort: de tweede huiskamer voor pers en politiek?

Door het Engelse vergissingsbombardement op Bezuidenhout van 3 maart 1945 waren de parlementair journalisten hun vaste cafés rond het Haagse Binnenhof/in het Haagse centrum kwijtgeraakt. Toen na de oorlog het normale politieke leven aan het Binnenhof weer opstartte en de journalisten van de ene naar de andere persconferentie moesten rennen of fietsen om aan nieuws te komen, nam de roep om een eigen honk steeds meer toe.

Auteur | Christa van Zeggeren

De eerste Nieuwspoort

Belangrijk was dat een perscentrum en de Tweede Kamer naast elkaar zouden liggen en dat er een ingang binnendoor was. Dit zou het overstappen over en weer voor zowel de pers als politici makkelijker maken. In 1959 stond in het tijdschrift Internationale Spectator een kritisch artikel over het gebrek aan faciliteiten voor de pers en over het onbevredigend functioneren van het voorlichtingsapparaat van de overheid. Gezaghebbende internationale persorganen verlieten het land, waardoor de kwestie van het perscentrum in een stroomversnelling kwam.

Beeld ↑ Den Uyl bij 15 jarig bestaan van perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Fotograaf: Koen Suyk / Anefo. Collectie Nationaal Archief.


Maar welke locatie was geschikt en wie was bereid geld te geven om een perscentrum in te richten en te beheren? De gemeenteraad van Den Haag was duidelijk: “…dat het niet aanging dat de gemeente de journalisten zou steunen bij het verkrijgen van een borrel tegen lage prijs”. Dankzij steun van vooral het bedrijfsleven kwam het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in 1962 tot stand, zij het in een krakkemikkig pandje aan de Hofc(s)ingel 12 waar tot 1958 vioolbouwer Willem Bouman zijn zaak had gedreven. Met de woorden “Hij weet het laatste nieuws het eerst en schreef daar gisteren al over” opende minister Jo Cals op 5 maart 1962 Nieuwspoort door een telex in gebruik te stellen. In zijn soort is Nieuwspoort uniek; het is het enige niet-gesubsidieerde perscentrum ter wereld. Van de pers en voor de pers.


Het volledige artikel wordt gepubliceerd in Hofboek II – Gebruik van het Binnenhof


Hoofdbeeld ↑ Minister Mr. J. M. L. T. Cals opent Internationaal Perscentrum “De Nieuwspoort”, stelt telexapparaat in gebruik. Fotograaf: Joop van Bilsen / Anefo. Collectie Nationaal Archief.

Dit vind je misschien ook leuk