Lezing door dr. Sanne Frequin

Datum: 2 september 2022 | Locatie: Schilderkundig genootschap Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag

3D-reconstructie van middeleeuwse Binnenhof

Dr. Sanne Frequin is wetenschapper in de media en universitair docent digitale kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sanne vormt met Merlijn Hurx, professor architectuurgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven (België), het historisch geheugen van het project rondom de wetenschappelijke 3D-reconstructie van middeleeuwse Binnenhof, waar Document voor een Monument aan werkt. Hoe fantastisch zou het zijn als je als bezoeker in de tijdmachine kunt stappen naar Floris V? Als je als wetenschapper de geschreven en getekende bronnen kunt combineren in een digitaal model en zo bestaande hypotheses kunt testen? En als je als scholier kunt meekijken over de schouder van de wetenschappers?

Rijk geïllustreerde – twee in een – boekuitgave

Ook werkt Sanne met een groep studenten van de Universiteit Utrecht aan de totstandkoming van de publicatie De kunst van het Binnenhof – Oude meesters, Nieuwe helden – die in het najaar van 2022 uitkomt. Deze bijzondere rijk geïllustreerde – twee in een – boekuitgave laten je de markante cultuurhistorie zien van het Binnenhof. Prachtige kunstwerken en verhalen uit alle tijden in een onverwachte setting. 

‘Oude meesters’ uit vervlogen tijden

Sanne liet het publiek tijdens de lezing in Pulchri kennis maken met de ‘Oude meesters’ uit vervlogen tijden. Veel minder bekende gezichten werden in tekst en met beeld geïntroduceerd. En zij vertelde over haar onderzoek naar de politieke boodschap die wordt weergegeven door de grafmonumenten van de graven van Holland, Henegouwen en Zeeland (13e en 14e eeuw). De belangrijkste focus is de reconstructie van de tombes van de graven van Henegouwen en hun familie aan de hand van diverse contemporaine bronnen en moderne onderzoekstechnieken als XRF-reflectografie en 3D-scanning. Een voorbeeld is de driedimensionale reconstructie van het graf van Gwijde van Avesnes in de Domkerk te Utrecht.

Foto : Angeliek de Jonge

Dit vind je misschien ook leuk