Van onenightstand tot valsmunterij

Van onenightstand tot valsmunterij

De Voorpoort van het Binnenhofcomplex werd in 1428 omgedoopt tot de Gevangenpoort. Vanaf diezelfde eeuw is het gebouw de zetel van het Hof van Holland, de voorloper van onze huidige rechtspraak.

Bij het grote publiek is de Gevangenpoort vooral bekend om de gruwelijke martelwerktuigen en het tijdelijk verblijf van enkele voor onze vaderlandse geschiedenis zo belangrijke mannen, zoals Cornelis de Wit en Johan van Oldenbarnevelt. Dat er ook een dame van stand heeft mogen verblijven (al was er meer sprake van ‘moeten’), is dan weer minder bekend.

Op 11 februari 1541 werd Catharina le Chasseur, ex-vrouw van edelman Gerrit van Assendelft, gevangen genomen op verdenking van valsmunterij. Op zich al niet chic, maar om het nog erger te maken was Gerrit op dat moment president van datzelfde Hof van Holland. Hij wordt tijdelijk uit zijn functie ontheven, zij veroordeeld tot de dood.

Het huwelijk van Gerrit en Catharina, een gedwongen vervolg van een amoureuze nacht, was in 1532 al officieel beëindigd, maar zorgt er wel voor dat de brandstapel Catharina bespaard blijft. Het vonnis wordt voltrokken door een trechter op haar mond te zetten om deze, of eigenlijk de arme Catharina, vervolgens vol te gieten met water.

Op de website van De Gevangenpoort lees je meer over haar roerige leven.

Dit vind je misschien ook leuk