“De omgeving waar je woont, werkt en verkeert, dóet iets met mensen.”

Hedy d’Ancona is onlosmakelijk verbonden met de vrouwenemancipatie in Nederland. Die strijd voerde haar langs de Man Vrouw Maatschappij, het feministische blad Opzij, de Eerste Kamer tot haar werk als staatssecretaris en minister. En ook al woont ze nu al meer dan veertig jaar in Amsterdam, toch voelt ze zich ‘tot in het diepst van haar ziel’ een Hagenaar. In 1974 neemt ze zitting in de Eerste Kamer en begint haar tijd op het Binnenhof.

Auteur | Marieke Linn


Het gebouw

“Elke dinsdag was ik in die tijd in de Eerste Kamer. Het is een prachtig gebouw, daar was ik diep van onder de indruk. Prachtig beschilderde plafonds, klassieke groene bankjes met inktpotjes, de grote rooksalon met aparte zitjes. Ik ben niet deterministisch in de zin dat een gebouw je gedrag voorspelt, maar ik ben wel degelijk van opvatting dat de omgeving waarin je werkt, woont en verkeert iets doet met mensen. Daarom heb ik me ook jarenlang ingezet voor architectuur in de zorg via de Hedy d’Anconaprijs. Vooral als je ziek bent, is het belangrijk dat een verblijf in een zorginstelling een positieve ervaring wordt, en dat het ook voor bezoekers en medewerkers een prettige, inspirerende omgeving is. Dat gold ook voor de Eerste Kamer. Als je daar binnenkwam, werd je heel erg geïnspireerd door de sfeer van weleer.” 

“Marcus Bakker en ik stonden politiek lijnrecht tegenover elkaar, maar achter het groene gordijn zaten we gezellig samen te roddelen en te roken.”

Legalisatie abortus

Zelfbeschikking over het eigen lichaam, het eigen leven. Het recht op abortus is een centraal strijdpunt binnen de vrouwenemancipatie. In 1970 werd de eerste initiatiefwet om de strafbaarstelling voor abortus te beperken voorgelegd, maar deze werd afgewezen. In 1977 volgde een tweede poging die strandde bij de Eerste Kamer. In 1981 mocht d’Ancona namens de PvdA het woord voeren in het debat over het abortusvoorstel van het kabinet-Van Agt I. D’Ancona: “Op de universiteit richtte ik me op sociale geografie en planologie, mijn portefeuille in de Eerste Kamer was volkshuisvesting. Maar toch mocht ik het woord voeren hierover. Omdat ik daar in de praktijk zo voor gevochten had, vonden collega-senatoren dat ik dit moest behandelen.” De wet werd nét aangenomen met 38 stemmen voor en 37 tegen.


Het volledige interview wordt gepubliceerd in Hofboek II – Gebruik van het Binnenhof


Abonneer op de nieuwsbriefBinnen op het Binnenhof

Schrijf je in voor onze updates en blijf daarmee op de hoogte van de nieuwste artikelen, interviews, opmerkelijke gebeurtenissen en evenementen in en rondom het Binnenhof.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

close

Oh, hallo daar...
Leuk je te ontmoeten!

Abonneer op de nieuwsbrief – Binnen op het Binnenhof

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk
Stampij op de stapelplaats

Stampij op de stapelplaats

Ooit, toen de Ridderzaal nog bekend stond als de “Groote Zaal”, werd daar handelgedreven. Er was geen betere…
Herinnering aan het Binnenhof

Herinnering aan het Binnenhof

Interview Menno de Bruyne | SGP Fractievoorlichter Zijn, inmiddels tiende, werkkamer op het Binnenhof kijkt uit op de…
Het geweldig aanranden

Het geweldig aanranden

Voor wie mocht denken dat het pas in de tweede helft van de 20ste eeuw voorkwam dat er…
Een val op het Binnenhof

Een val op het Binnenhof

Er waren regeringsleden en zelfs hele kabinetten die ter plekke politiek sneefden. Er waren Kamerleden die praktisch ter…

Rumoer over renovatie

Op 16 oktober 1843 ging bij een hevige brand het grootste gedeelte van het Londense Westminster verloren. Het…

Binnenhof grotendeels op slot

Op 15 maart 2020 ging Nederland in lockdown. Ook op het Binnenhof zorgde dit voor bijzondere situaties. Zo…