Het Binnenhof in tien miljard puntjes

Het is net of er een grote schoonmaak is geweest. Alle muren, daken en ornamenten lijken te zijn opgepoetst en ademen een bijna hyperrealistische sfeer. Is dit hoe straks, na de verbouwing, het Binnenhof eruit komt te zien?

Ter voorbereiding op de grootschalige renovatie van het Binnenhof heeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) de opdracht aan Root gegeven om het Binnenhof volledig in kaart te brengen. Nadat het volledige Binnenhof gescand was door PelserHartman heeft Root een 3D-BIM (Bouwwerk Informatie Model) gemaakt.

Auteur | Norma de Goederen
Dit artikel kwam tot stand met support van PelserHartman en ROOT

“Op zo’n grote schaal en zo nauwkeurig scannen en modelleren, dat is nergens in de wereld eerder gebeurd”

Als je heel ver inzoomt valt het Binnenhof in gekleurde puntjes uiteen. “Die punten, daar gaat het om”, legt Paul Bos, directeur van Root uit. PelserHartman heeft eerst met zo’n 9000 3D-laserscans het hele Binnenhofcomplex vastgelegd. Met de tien miljard puntjes die de scans opleverden is Root aan de slag gegaan, om die te vertalen naar een Bouwwerk Informatie Model (BIM). Al die puntjes hebben een x- en y-coördinaat zodat je kunt meten wat ertussen zit. Elk puntje heeft een kleur met een betekenis. Alle data over elk onderdeel, van een deurknop tot een vloer, zijn heel precies vastgelegd. “Dus dat zijn geen negen miljoen puntjes, maar dat is een deur, en die ligt op de vierde verdieping en die ontsluit de ruimte naar die en die andere ruimte en de deur is gemaakt van metaal en er zit beslag in, en is brandwerend of niet. Dat hebben wij gedaan, die interpretatie gemaakt en vervolgens alles in de ruimte gemodelleerd.”

Alles bij elkaar een schat aan informatie waar de architecten, aannemers, installateurs, maar ook andere betrokkenen zoals de politiek uit kunnen putten. Het BIM levert een enorme kosten- en tijdbesparing op en voorkomt veel risico’s op fouten. “Alleen al doordat je nu alle benodigde informatie voor de bouwers heel nauwkeurig en op maat kunt leveren. Ik weet nu binnen vijf seconden hoeveel vierkante meter leien daken er zijn.”


Het volledige interview is te lezen in Hofboek I – Verleden van het Binnenhof

Dit vind je misschien ook leuk