Document voor een Monument houdt Binnenhof open tijdens renovatie

Eind 2021 verscheen Verleden van het Binnenhof, het eerste deel van een serie salontafelboeken uitgegeven door Document voor een Monument met als rode draad het Binnenhof. Document voor een Monument werkt sinds 2016 aan een unieke verkenningstocht door de ontstaansgeschiedenis van het centrum van onze democratische rechtsstaat – langs de wording van een gebouwencomplex dat van groot historisch belang en uniek in de wereld is, en dat een eigen actuele dynamiek heeft. 

Fragmenten

Hofboek I vertelt vooral over de geschiedenis van het complex en doet dat niet met als doel een volledig beeld van het verleden te schetsen. In verschillende fragmenten halen we min of meer bijzondere, soms weinig algemeen bekende, historische gebeurtenissen naar voren. We gaan in op de voorbereidingen voor de hoognodige renovatie en geven een voorproefje van wat nog komen gaat. Het tweede deel, dat halverwege het renovatieproces verschijnt, vertelt over de parlementaire geschiedenis en laat, in artikelen en interviews, de gebruikers van het Binnenhof aan het woord. Voor het derde deel, dat uitkomt bij de ingebruikneming van het dan vernieuwde Binnenhof, duiken we de geschiedenis in om o.a. de bouwkundige aspecten in al hun verscheidenheid bloot te leggen, én volgen we vooral de jaren van renovatie en de, soms ongetwijfeld verrassende, ontdekkingen die tijdens dat proces zijn gedaan.

De 3 kilo zware, goed gedocumenteerde en rijk geïllustreerde uitgave, geeft veel ruimte aan de instanties en personen die door de eeuwen heen gebruik hebben gemaakt van het Binnenhofcomplex. Niet enkel ridders en regenten passeren de revue, er konden immers ook rebellen op het Binnenhof worden aangetroffen; en naast Hollandse vorsten en regeerders zag het Binnenhof ook bezetters uit den vreemde. Kleurrijke ministers en parlementariërs uit het verre en recente verleden komen in beeld, maar ook bijzondere karakters die, ver buiten het licht van schijnwerpers, op het Binnenhof een werk- en woonplek vonden, inclusief de nazaten van vleermuisfamilies die, de een na de ander, getuige waren van saillante periodes en voorvallen in de adellijke en de prinselijke historie van het Binnenhof, om over het latere politieke gekrakeel en de vele bestuurlijke slapeloze nachten maar niet te spreken.

Schatkamers

Tussentijds verschijnt een vierde boek: De kunst van het Binnenhof. Dit deel geeft aandacht aan de enorme collectie kunst en cultuur die het Binnenhof rijk is.

Terwijl de gebouwen gesloten zijn, worden in dit boek een zeer grote collectie kunstvoorwerpen uit alle tijden in beeld gebracht en toegelicht. Het zijn veelal kunstwerken uit de stijlkamers die voorheen meestal niet publiek toegankelijk waren – de schatkamers van het Binnenhof. Zo gaan en blijven tijdens de renovatie hele delen van het Binnenhof toch open.


Document voor een Monument I/III – Verleden van het Binnenhof

Redactie Kristel Buijinck, Norma de Goederen, Mizja Haak, Ton Haak, Dick Holthuis, Ferry Mingelen en Christa van Zeggeren.

Met bijdragen van o.a. Menno de Bruyne, Sanne Frequin, Nicolaas Matsier en Diederik Smit en kunstwerken uit de collecties van o.a. Amsterdam Museum, Boston Museum of Fine Arts, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Het Louvre, Koninklijke Verzamelingen, het Mauristshuis en het Rijksmuseum Amsterdam.

Uitvoering Hoogwaardig full colour gedrukt, genaaid gebonden salontafelboek met soft touch cover voorzien van goudfolie, glossy spot UV-lak, goudkleurige kapitalen en rood, wit en blauw gekleurde leeslinten. Omvang 352 bladzijden. Formaat dicht 25 x 34,5 cm – open 50 x 34,5 cm. Gewicht 3 kg.

close

Oh, hallo daar...
Leuk je te ontmoeten!

Abonneer op de nieuwsbrief – Binnen op het Binnenhof

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk
Stampij op de stapelplaats

Stampij op de stapelplaats

Ooit, toen de Ridderzaal nog bekend stond als de “Groote Zaal”, werd daar handelgedreven. Er was geen betere…

Minutieuze demontage

Afgelopen maand zijn in het Westdeel van het Binnenhof werkzaamheden gestart om de voormalige Volle Raadzaal van de Raad…
Het geweldig aanranden

Het geweldig aanranden

Voor wie mocht denken dat het pas in de tweede helft van de 20ste eeuw voorkwam dat er…