Moegestreden en door ziekte gekweld

Op 25 oktober 1555 treedt Keizer Karel V af als heer van de Nederlanden. Enkele maanden later treedt hij eveneens af als koning van zijn Aragonese en Castiliaanse bezittingen en op 7 september 1556 treedt hij tot slot ook af als keizer van het Heilig Roomse Rijk. Zijn zoon Filips II volgt hem op als koning van Spanje en heer der Nederlanden en zijn broer Ferdinand wordt keizer van het Duitse rijk.

Na zijn troonsafstand vertrekt Karel naar Yuste in het Iberische binnenland. Eerder heeft hij zijn zoon Filips opdracht gegeven op deze plek een augustijnenklooster en klein paleis te laten bouwen. Karel overlijdt hier op 21 september 1558.

Lees in Verleden van het Binnenhof meer over de tijd waarin hij leefde. Vanaf 17 november 2021 verkrijgbaar bij je favoriete boekverkoper.


Beeld ↑ Allegorie op de troonsafstand van keizer Karel v te Brussel. Frans Francken, ca. 1635 – ca. 1640 — Collectie · Rijksmuseum Amsterdam.

Moegestreden en door ziekten gekweld zit Karel V op zijn troon, met zijn broer Ferdinand (links van de troon) en zijn zoon Filips (rechts) aan zijn zijde. De drie figuren rechts op de voorgrond verbeelden de werelddelen Amerika, Afrika en Azië waarover Karels rijk zich ook uitstrekte. Neptunus (links) symboliseert Karels macht op zee.


Dit vind je misschien ook leuk