Herinnering aan het Binnenhof

Herinnering aan het Binnenhof

Interview Menno de Bruyne | SGP Fractievoorlichter

Zijn, inmiddels tiende, werkkamer op het Binnenhof kijkt uit op de buitenmuren van de Ridderzaal. “Wist je dat ze voor de renovatie een dwarsboring hebben gedaan in die muur? Het binnenste van die muur, daar zitten gewoon nog de stenen uit de 13e eeuw. Dat vind ik wel zo mooi, dat dat nog steeds de kernfundering is van het complex.”

Auteur | Kristel Buijinck

Bijzondere band

Menno de Bruyne (1957) werkt al bijna vier decennia op het Binnenhof, het “walhalla voor de student politieke wetenschappen.” Diezelfde studie, gecombineerd met een indrukwekkende kennis van de parlementaire geschiedenis en een fijne schrijfstijl, zorgde ervoor dat hij in 1984 werd aangenomen als fractievoorlichter van ‘zijn’ SGP. “Ik kwam terecht in een enorm grote kamer, waar al vier medewerkers zaten. Met mijn komst werd het er wel wat vol. In de rest van het gebouw zaten verder vooral linkse partijen, daar had ik niet zoveel mee van thuis uit. In 1986 presteerde de PvdA, met Wim Kok als lijsttrekker, enorm goed. ‘Of zij die kamer niet konden krijgen?’, want dat vonden ze wel een representatieve plek. Prima, maar alleen in ruil voor twee kamers voor de SGP. Zo losten we in een keer ons ruimtegebrek op. De PvdA heeft er tot 2017 gezeten, nu is het de werkkamer van Jesse Klaver.”

Uitgeloot voor de studie archeologie, koos hij voor politieke wetenschappen. Tijdens zijn studie fietste hij regelmatig vanuit Rijnsburg, waar hij op kamers zat, naar Den Haag voor een bezoek aan het Binnenhof. “Ik vond het iedere keer weer een belevenis, daar liep ik dan als Zeeuwse jongen uit de polder. Alsof je wordt losgelaten in een snoepjeswinkel.”

Lees verder in Hofboek I – Verleden van het Binnenhof

Dit vind je misschien ook leuk