Binnenhof grotendeels op slot

Op 15 maart 2020 ging Nederland in lockdown. Ook op het Binnenhof zorgde dit voor bijzondere situaties. Zo vergadert de Eerste Kamer sinds 12 mei in de Ridderzaal, zodat de volledige kamer binnen de huidige coronamaatregelen toch aanwezig kan zijn.

Op 27 oktober 2020 stemde de Eerste Kamer in met het voorstel voor een Tijdelijke wet maatregelen covid-19, beter bekend als de Coronawet. De stemming vond hoofdelijk plaats. 48 leden stemden voor, 24 leden stemden tegen.

Vanwege de geldende maatregelen vergaderde de Eerste Kamer tot de start van de renovatie van het Binnenhof tijdelijk in de Ridderzaal.

De Eerste Kamer vergaderde eerder al twee keer in de Ridderzaal: in 1956 tijdens een renovatie van de plenaire zaal vanwege de uitbreiding van het aantal leden van 50 naar 75 leden en in 1994-1995 vanwege een ingrijpende renovatie van de plenaire zaal.