Koning Willem II is even niet meer met ons

Het portret van Koning Willem II is sinds 21 december 2021 niet meer onverbrekelijk verbonden met de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Het schilderij diende de continuïteit van de verbondenheid tussen de Koning en de Eerste Kamer tot uitdrukking te brengen, ook nadat de Leden van de Kamer niet meer door de Koning werden benoemd na 1848.

Koning Willem II schonk het door de schilder J.A. Kruseman vervaardigde schilderij aan de Kamer met de woorden:

‘Ik kan niet bij u komen, daarom wil ik u mijn portret geven, dan ben ik altijd bij u’.

Helaas… Ook koning Willem II moest nu, tijdens de renovatie van het Binnenhof afscheid nemen van zijn vertrouwde huiselijke omgeving. Zijn (letterlijk en figuurlijk zwaarwegend) portret werd door professionele kunstverhuizers uit zijn lijst gehaald, kundig verpakt en horizontaal uit het pand vervoerd naar een kunstdepot. Daar wordt het tijdens de werkzaamheden in de plenaire zaal veilig en in een stabiel klimaat bewaard.
De Eerste Kamer heeft besloten om het complexe proces van een volledige restauratie van het grote portret en de eveneens imposante lijst te starten. Dat zal komende jaren worden uitgevoerd door een professionele schilderijen- en lijstenrestaurator. Als de renovatie van het Binnenhof is voltooid, komt ook Willem II weer terug op zijn vertrouwde plek.

De renovatie van de plenaire zaal is een passend moment om verder onderzoek te doen naar het schilderij en lijst, en de gehele conditie te verbeteren, zodat het in de toekomst weer voor lange tijd op zaal kan hangen. Onderzoek afgelopen tijd heeft uitgewezen dat het portret in de jaren 90 eenvoudig gereinigd is. Op de achterzijde werd een opschrift gevonden dat het schilderij ‘geregeneerd en gevernist’ is in 1936.


Abonneer op de nieuwsbriefBinnen op het Binnenhof

Schrijf je in voor onze updates en blijf daarmee op de hoogte van de nieuwste artikelen, interviews, opmerkelijke gebeurtenissen en evenementen in en rondom het Binnenhof.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

close

Oh, hallo daar...
Leuk je te ontmoeten!

Abonneer op de nieuwsbrief – Binnen op het Binnenhof

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk

Oude meesters, Nieuwe helden

Deze bijzondere rijk geïllustreerde – twee in een – boekuitgave, die in het voorjaar van 2023 uitkomt, geeft je…

Minutieuze demontage

Afgelopen maand zijn in het Westdeel van het Binnenhof werkzaamheden gestart om de voormalige Volle Raadzaal van de Raad…

Eindelijk aan de slag

Vanaf 9 juli 2021 reden er, eindelijk, transporteurs door de poorten van het Binnenhof. Voor het eerst in…

Rumoer over renovatie

Op 16 oktober 1843 ging bij een hevige brand het grootste gedeelte van het Londense Westminster verloren. Het…