Graaf Floris V – Der keerlen god

Op 25 december 1295 slaat Floris V “die rijcxste ende eerbaerste huysluyden die hi in den lande van Hollant bevinden konde” tot ridder. Deze geste was deels mooi kerstgeschenk, deels politiek spel. Wat ging hieraan vooraf?

Floris’ vader, graaf Willem II, zakte in 1256 tijdens een expeditie tegen de Friezen bij Hoogwoud met zijn paard door het ijs. De toegesnelde Friezen zagen hun kans schoon en sloegen hem genadeloos de schedel in. De pas twee jaar oude Floris was daarna officieel de nieuwe graaf, al werd het bewind voorlopig gevoerd door zijn oom.

Eenmaal zelf aan de macht, besloot Floris zijn vaders dood te wreken door een veroveringstocht tegen de Friezen te ondernemen. De tocht was een grote mislukking en werd door de boeren en stedelingen in het Kennemerland aangegrepen om in opstand te komen. Door de Kennemers een aantal voorrechten te verlenen die hen moesten beschermen tegen adellijke heren, waaronder bovenstaande eer, wist Floris de rust te herstellen. ‘Der keerlen god’, noemden de verontwaardigde edelen hem sindsdien smalend: de god van de boeren.


Beeld ↑ Jozef Israëls – Anno 1282. Graaf Floris V bij de plaats waar het lijk van zijn vader ligt. — Collectie · Amsterdam Museum.

Israëls schilderde diverse historische schilderijen in het begin van zijn loopbaan, ca. 1840-1855. Dat was toen 'in', deze werden toegelaten op de Salon in Parijs. Andere onderwerpen, zoals Manet dat later probeerde, werden niet getoond en geweigerd. Dat werd de Salon des Refusés, van de geweigerden.

Dit vind je misschien ook leuk