Geschenk van Haagse burgerij krijgt veilig onderkomen tijdens renovatie

Geschenk van Haagse burgerij krijgt veilig onderkomen tijdens renovatie

Niet zo iconisch als de Ridderzaal, maar minstens zo belangrijk voor de uitstraling van het Binnenhof: de neogotische fontein met het prachtige smeedwerk en het vergulde beeld van koning Willem II bovenop. Vanaf maandag 7 februari 2022 wordt de fontein in een kleine week in delen ontmanteld, om aan het einde van de renovatie weer terug te keren, mogelijk zelfs op de plek waar hij in 1885 ooit werd neergezet.

Auteur | Kristel Buijinck

Kostbaar geschenk

De fontein, ontworpen door Pierre Cuypers (en naar het verhaal gaat gedeeltelijk betaald door rijksambtenaar Victor De Stuers), was een geschenk van de Haagse burgerij, als dank voor de restauratie van de voorgevel van de Ridderzaal. De regering wilde het geschenk in eerste instantie niet aannemen, vanwege de kosten van het water, maar nadat werd besloten dat de fontein alleen op bepaalde hoogtijdagen zou spuiten, was ook dat probleem opgelost.

Toonbeeld van ambachtelijk kunnen

Tijdens de bouw van het Rijksmuseumgebouw in Amsterdam werd in 1883 de Internationale Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling gehouden op het ervoor gelegen Museumplein. De fontein werd daar tentoongesteld, als toonbeeld van ambachtelijk kunnen. De makers, C.J. Vincent & Co uit Schiedam, kregen hiervoor de zilveren medaille. In 1885 werd de fontein op het Binnenhof geplaatst.

Overigens werd deze toen op een andere plek geplaatst dan waar hij nu staat; meer centraal op het plein, recht tussen de ingangen van de Eerste en Tweede Kamer in. Na een restauratie in 1975 kwam hij een aantal meters verderop te staan, meer in lijn met de ingang van de Ridderzaal. De reden voor deze verplaatsing is moeilijk te achterhalen. Er wordt nu gekeken of het mogelijk is om de fontein weer op de oude plek terug te plaatsen, centraal op het plein. 

Historische puzzel in ere hersteld

Na de demontage verdwijnt de fontein voor enkele jaren in opslag en wordt waar nodig hersteld. Pas helemaal aan het eind van de Binnenhofrenovatie verschijnt hij weer op het Haagse Binnenhof. ‘Als je een interieur restaureert, hang je ook als allerlaatste de kristallen kroonluchter weer terug’, zegt Lenneke van Konijnenburg, projectleider van het Rijksvastgoedbedrijf en verantwoordelijk voor de buitenruimte waaronder de fontein.

Om te zorgen dat alle onderdelen bij het terugplaatsen weer precies op de goede plek terugkomen is een 3D-scan gemaakt van de fontein. ‘Het ontmantelen is eigenlijk zo gebeurd’, vertelt bouwkundig adviseur Claus Schurg. ‘Het echte werk zit erin dat je alle onderdelen goed merkt, zodat straks alle elementen weer op precies op dezelfde manier terugkomen. Het is net of je een motorfiets in elkaar zet; dan wil je aan het eind ook geen onderdelen overhouden.’ Hij voegt nog toe: ‘Als voorbijganger mag je straks het verschil niet zien tussen vóór en ná Binnenhofrenovatie.’


Quotes Lenneke van Konijnenburg en Claus Schurg: Lars Kuipers – Rijksvastgoedbedrijf.


Abonneer op de nieuwsbriefBinnen op het Binnenhof

Schrijf je in voor onze updates en blijf daarmee op de hoogte van de nieuwste artikelen, interviews, opmerkelijke gebeurtenissen en evenementen in en rondom het Binnenhof.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

close

Oh, hallo daar...
Leuk je te ontmoeten!

Abonneer op de nieuwsbrief – Binnen op het Binnenhof

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk

Rose: een eigenzinnig genie

Willem Nicolaas Rose, stadsarchitect van Rotterdam en man met internationale allure, werd in 1863 door Thorbecke betrokken bij…

Minutieuze demontage

Afgelopen maand zijn in het Westdeel van het Binnenhof werkzaamheden gestart om de voormalige Volle Raadzaal van de Raad…

Eindelijk aan de slag

Vanaf 9 juli 2021 reden er, eindelijk, transporteurs door de poorten van het Binnenhof. Voor het eerst in…
Geniale architect in dienst van God

Geniale architect in dienst van God

Een honderdtal kerken, het Rijksmuseum, Amsterdam CS, Kasteel de Haar nabij Utrecht. Ontwerper Pierre Cuypers had een zeer…

Rumoer over renovatie

Op 16 oktober 1843 ging bij een hevige brand het grootste gedeelte van het Londense Westminster verloren. Het…
Waar gaat dat nu weer heen?

Waar gaat dat nu weer heen?

In 1996 werd de Raad van State, die in de jaren van zijn bestaan heel wat verhuizingen had…