Nieuwspoort: de tweede huiskamer voor pers en politiek?

Nieuwspoort: de tweede huiskamer voor pers en politiek?

Door het Engelse vergissingsbombardement op Bezuidenhout van 3 maart 1945 waren de parlementair journalisten hun vaste cafés rond het Haagse Binnenhof/in het Haagse centrum kwijtgeraakt. Toen na de oorlog het normale politieke leven aan het Binnenhof weer opstartte en de journalisten van de ene naar de andere persconferentie moesten rennen of fietsen om aan nieuws te komen, nam de roep om een eigen honk steeds meer toe.

Auteur | Christa van Zeggeren

Beeld bovenaan | Minister Mr. J. M. L. T. Cals opent Internationaal Perscentrum “De Nieuwspoort”, stelt telexapparaat in gebruik. Fotograaf: Joop van Bilsen / Anefo. Collectie Nationaal Archief.


De eerste Nieuwspoort

Belangrijk was dat een perscentrum en de Tweede Kamer naast elkaar zouden liggen en dat er een ingang binnendoor was. Dit zou het overstappen over en weer voor zowel de pers als politici makkelijker maken. In 1959 stond in het tijdschrift Internationale Spectator een kritisch artikel over het gebrek aan faciliteiten voor de pers en over het onbevredigend functioneren van het voorlichtingsapparaat van de overheid. Gezaghebbende internationale persorganen verlieten het land, waardoor de kwestie van het perscentrum in een stroomversnelling kwam.

Beeld ↑ Den Uyl bij 15 jarig bestaan van perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Fotograaf: Koen Suyk / Anefo. Collectie Nationaal Archief.


Maar welke locatie was geschikt en wie was bereid geld te geven om een perscentrum in te richten en te beheren? De gemeenteraad van Den Haag was duidelijk: “…dat het niet aanging dat de gemeente de journalisten zou steunen bij het verkrijgen van een borrel tegen lage prijs”. Dankzij steun van vooral het bedrijfsleven kwam het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in 1962 tot stand, zij het in een krakkemikkig pandje aan de Hofc(s)ingel 12 waar tot 1958 vioolbouwer Willem Bouman zijn zaak had gedreven. Met de woorden “Hij weet het laatste nieuws het eerst en schreef daar gisteren al over” opende minister Jo Cals op 5 maart 1962 Nieuwspoort door een telex in gebruik te stellen. In zijn soort is Nieuwspoort uniek; het is het enige niet-gesubsidieerde perscentrum ter wereld. Van de pers en voor de pers.


Het volledige artikel wordt gepubliceerd in Hofboek II – Gebruik van het Binnenhof


Abonneer op de nieuwsbriefBinnen op het Binnenhof

Schrijf je in voor onze updates en blijf daarmee op de hoogte van de nieuwste artikelen, interviews, opmerkelijke gebeurtenissen en evenementen in en rondom het Binnenhof.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk

Unieke verkenningstocht

Verleden van het Binnenhof. Het eerste deel van een serie prachtige salontafelboeken uitgegeven door Document voor een Monument…
Stampij op de stapelplaats

Stampij op de stapelplaats

Ooit, toen de Ridderzaal nog bekend stond als de “Groote Zaal”, werd daar handelgedreven. Er was geen betere…
Herinnering aan het Binnenhof

Herinnering aan het Binnenhof

Interview Menno de Bruyne | SGP Fractievoorlichter Zijn, inmiddels tiende, werkkamer op het Binnenhof kijkt uit op de…

Dansen op Lange Poten

Toen in 1935 het spel Monopoly op de markt kwam, was het vanzelfsprekend dat de Lange Poten opgenomen…
Het geweldig aanranden

Het geweldig aanranden

Voor wie mocht denken dat het pas in de tweede helft van de 20ste eeuw voorkwam dat er…