Minutieuze demontage

Afgelopen maand zijn in het Westdeel van het Binnenhof werkzaamheden gestart om de voormalige Volle Raadzaal van de Raad van State minutieus te demonteren. Ieder element is genummerd zodat alle onderdelen straks weer precies teruggeplaatst kunnen worden. Een operatie die de nodige tijd in beslag neemt en waarbij expliciet gevraagd is om zuinig te zijn met plakband.

De oude Volle raadzaal op de begane grond van Binnenhof 1 – ooit deel van het Oud Stadhouderlijk Kwartier – staat bekend als gesamtkunstwerk, een ideaal samenspel van alle kunsten. Met het gesamtkunstwerk wilde de 19e eeuwse architect van zijn creatie één geheel maken. Hij/zij ontwierp dus ook de meubelen, het tafelzilver en het behang, tot soms zelfs de kledij van de bewoners. Een typisch Nederlands voorbeeld van een gesamtkunstwerk is de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Beeld ↑ De voormalige Volle Raadzaal was tot voor kort in gebruik als kantoorruimte van de Raad van State en zal na de renovatie van het Binnenhof weer in ere hersteld worden.


Dit vind je misschien ook leuk