Het Binnenhof in De Galerij

Vanaf 14 juni tot eind augustus 2022 exposeerde we in De Galerij van het Haags Gemeentearchief in “de tramtunnel” onder de Grote Marktstraat zestig grote affiches over het Binnenhof. De tentoonstelling bestond uit redelijk onbekend historisch beeldmateriaal en foto’s van de situatie van vlak vóór het moment, dat het Binnenhof vanwege renovatiewerkzaamheden ontoegankelijk werd voor parlementsleden en publiek.

Schatkamer 

Het Haags Gemeentearchief vult haar schatkamers regelmatig met documenten in alle vormen om het verleden van Den Haag vastleggen. Kortgeleden is de boekuitgave Verleden van het Binnenhof aan de bibliotheekcollectie toegevoegd. Een selectie van beelden uit dit rijk geïllustreerde boek, uitgegeven door de Stichting Document voor een Monument, is op groot formaat uitgevoerd voor de tentoonstelling in de tramtunnel. Zo kon het publiek, ook gedurende een deel van de renovatieperiode, een kijkje nemen op het Binnenhof. De tentoonstelling omvatte beelden van delen van het interieur die zelden door het publiek konden worden gezien en afbeeldingen van zowel bekende als minder bekende historische gebeurtenissen.

Vier dikke boeken

Verleden van het Binnenhof is het eerste van een serie boeken dat door de Stichting Document voor een Monument is uitgegeven. Volgende delen gaan over de gebruikers van het complex, het renovatieproces, en de toekomst van het hart van de Nederlandse democratie. In de komende jaren worden regelmatig tentoonstellingen en manifestaties georganiseerd die het publiek in de gelegenheid stellen indrukken op te doen van het gebruik van het Binnenhof in verleden en heden, en bovendien het renovatieproces op de voet te volgen. 

De Galerij

De Galerij in de tramtunnel is de tentoonstellingsruimte van het Haags Gemeentearchief waar het hele jaar door werk uit haar collecties worden tentoongesteld. De Galerij, een 100 meter lange glazen vitrine, bevindt zich op station Spui, onder het kruispunt Spui/Grote Marktstraat en is dagelijks geopend van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. De toegang tot deze bijzondere galerij is gratis.

De tramtunnel, ook wel het Souterrain genoemd, bestaat uit een tram- en lightrail-tunnel van 1.250 meter, twee stations (Spui en Grote Markt) en een parkeergarage van bijna een kilometer lang met plaats voor zo’n 300 auto’s. De tunnel begint op de Prinsengracht en loopt onder de Grote Marktstraat en Kalvermarkt door richting Centraal Station. De tram rijdt op het laagste niveau en daarboven bevinden zich de parkeerlagen. De Haagse tramtunnel is ontworpen onder leiding van architect Rem Koolhaas.

Dit vind je misschien ook leuk

Huis van ons allemaal

De partners van de stichting Document voor een Monument ontwikkelen – in een publiek-private samenwerking – een innovatief…

Inspirerend VR/AR-werkbezoek

Samen met Arjan van der Ent, Sanne Frequin, Erik Heil, Merlijn Hurx, Geert Joris en Richard Roest waren Mizja Haak en Dick Holthuis op werkbezoek bij Alfavision in Brugge en Gent. Daar…