Cadeautip! Bestel nu.

Verleden van het Binnenhof. Het eerste deel van een serie prachtige salontafelboeken uitgegeven door Document voor een Monument met als rode draad het Binnenhof. Een unieke verkenningstocht door de ontstaansgeschiedenis van het centrum van onze democratische rechtsstaat – langs de wording van een gebouwencomplex dat van groot historisch belang en uniek in de wereld is, en dat een eigen actuele dynamiek heeft.

Incl. BTW / GRATIS THUISBEZORGD

Fragmenten

Hofboek I, Verleden van het Binnenhof vertelt vooral over de geschiedenis van het complex en doet dat niet met als doel een volledig beeld van het verleden te schetsen. In verschillende fragmenten halen we min of meer bijzondere, soms weinig algemeen bekende, historische gebeurtenissen naar voren.

We gaan in op de voorbereidingen voor de hoognodige renovatie en geven een voorproefje van wat nog komen gaat. Het tweede deel, dat halverwege het renovatieproces verschijnt, vertelt over de parlementaire geschiedenis en laat, in artikelen en interviews, de gebruikers van het Binnenhof aan het woord. Voor het derde deel, dat uitkomt bij de ingebruikneming van het dan vernieuwde Binnenhof, duiken we de geschiedenis in om o.a. de bouwkundige aspecten in al hun verscheidenheid bloot te leggen, én volgen we vooral de jaren van renovatie en de, soms ongetwijfeld verrassende, ontdekkingen die tijdens dat proces zijn gedaan.

Schatkamers

De bovengenoemde drie boeken geven veel ruimte aan de instanties en personen die door de eeuwen heen gebruik hebben gemaakt van de gebouwen. Niet enkel ridders en regenten passeren de revue, er konden immers ook rebellen op het Binnenhof worden aangetroffen; en naast Hollandse vorsten en regeerders zag het Binnenhof ook bezetters uit den vreemde. Kleurrijke ministers en parlementariërs uit het verre en recente verleden komen in beeld, maar ook mensen die, ver buiten het licht van schijnwerpers, op het Binnenhof een werkplek vonden, inclusief de allerlaatste bewoner van het Binnenhof, de huismeester.

De kunst van het Binnenhof

Tussentijds verschijnt een vierde boek: De kunst van het Binnenhof. Dit deel geeft aandacht aan de enorme collectie kunst en cultuur die het Binnenhof rijk is.

Terwijl de gebouwen gesloten zijn, worden in dit boek een zeer grote collectie kunstvoorwerpen uit alle tijden in beeld gebracht en toegelicht. Het zijn veelal kunstwerken uit de stijlkamers die voorheen meestal niet publiek toegankelijk waren – de schatkamers van het Binnenhof. Zo gaan en blijven tijdens de renovatie hele delen van het Binnenhof toch open.

Dit vind je misschien ook leuk